El model islandès Barnahus d’atenció als menors víctimes de violència sexual s’ha estés per Catalunya i s’ha consolidat a les Terres de l’Ebre amb un centre a Tortosa que ha atès 130 infants i adolescents durant el primer any de funcionament, una xifra simptomàtica de la magnitud del problema i a la vegada de l’oportunitat del servei, ja que sense esta opció reparadora, segurament molts casos continuarien en la invisibilitat.
La idea dels Barnahus és que tota l’atenció que requerix un infant que ha sigut víctima d’abusos se concentre sota el mateix sostre. Esta és la idea principal a partir de la qual se creen unitats integrades d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual (Barnahus), com la que hi ha a Tortosa en l’àmbit de les Terres de l’Ebre. Se tracta d’un projecte pioner, tant a Catalunya com al sud d’Europa, que ha desenvolupat un equip pluridisciplinari format en l’atenció a nens, nenes i adolescents de 0 a 18 anys que han patit violència sexual.
El concepte d’un únic sostre és la materialització d’un objectiu irrenunciable: que els xiquets o xiquetes atacats no hagen d’anar, a sobre, d’un servei cap a l’altre a repetir la història que els ha fet tant de mal. Històries que configuren una de les xacres més sagnants de la nostra societat. Pediatres, ginecòlegs, forenses, policies, personal judicial són els que confluïxen sota el sostre del Barnahus (casa per a nens en islandès) per a minimitzar l’impacte posttraumàtic sobre els infants als quals han intentat robar la innocència. Tindre cura i ampliar si cal este servei té un factor de prioritat màxima.